Да се биде успешен честопати значи да учиш од оние кои веќе ги постигнале своите цели. Да се има ментор е неверојатен благослов за еден претприемач, но не секој може да најде еден

Да се биде успешен честопати значи да учиш од оние кои веќе ги постигнале своите цели. Да се има ментор е неверојатен благослов за еден претприемач, но не секој може да ја најде соодветната личност за тоа.

Ако сè уште не сте го пронашле идеалениот ментор за личен бизнис, еве 20 совети за млади претприемачи кои ќе ви помогнат да започнете.

1.Предизвикајте се
Ричард Бренсон вели дека најголемата мотивација е да продолжите да се предизвикувате самиот себе. Тој го третира животот како едно долго униврзитетско образование, каде може да научи повеќе секој ден. И вие можете исто така!

2.Работете професија во која се пронаоѓате
Несомнено е дека водењето бизнис трае многу време. Стив Џобс истакна дека единствениот начин да бидете задоволни во вашиот живот е да ја работите работата во која навистина се пронаоѓате.

3. Превземајте ризици
Никогаш не го знаеме исходот од нашите напори за работите, освен ако тоа всушност не го сториме. Џеф Безос рече дека тоа му помогнало да знае дека нема да жали за неуспехот, но нема да жали што се обидел.

4. Верувајте во себе
Како што рече Хенри Форд: „Без разлика дали мислите дека можете или мислите дека не можете, вие сте во право“. Верувајте дека можете да успеете и ќе најдете начини без разлика на пречките, во спротивно ќе најдете изговори.

5. Имајте визија
Основачот и извршен директор на Tumblr, Дејвид Карп, забележува дека претприемач е некој кој има визија за нешто и желба да го создаде. Чувајте ја својата визија во секое време.

6. Опкружете се со добри луѓе
Реид Хофман, ко-основач на LinkedIn, истакна дека најбрзиот начин да се смените себе си е да се дружите со луѓе кои веќе се онака како што сакате да бидете.

7. Соочете се со вашите стравови
Надминувањето на стравот не е лесно, но мора да се направи. Аријана Хафингтон еднаш рече дека открила дека бестрашноста е како мускул – колку повеќе го вежбала, толку посилно станувало.

8. Преземе акција
Светот е полн со одлични идеи, но успехот доаѓа само преку акција. Волт Дизни еднаш рече дека најлесниот начин да се започне е да престанете да зборувате и да започнете. Ова важи и за вашиот личен успех.

9. Бидете упорни
Никој не успева веднаш, сите ние мора да започнеме од некаде. Како што Стив Џобс мудро кажа: „Ако погледнете одблизу, на повеќето успеси им требаше време да стигнат до таму каде што се денес.“
Не плашете се да инвестирате време во вашата компанија.

10. Управувајте со енергија, а не со време
Вашата енергија го ограничува она што можете да го направите со вашето време, затоа мудро управувајте.

11. Изградете одличен тим
Никој не успева сам во бизнисот, а оние што се обидуваат ќе изгубат одличен тим секој пат. Изградете свој одличен тим за да го зајакнете вашиот успех.

12. Ангажирајте силни карактери
Додека го градите својот тим, вработувајте според карактер и вредности. Секогаш можете да обучите некого на вештини, но не можете да направите нечии вредности да одговараат на вашата компанија.

13. Планирате за зголемување капитал
Ричард Харох, ризичен капиталист, го дал овој совет за претстојните претприемачи: „Речиси секогаш е потешко да се собере капитал отколку што мислевте дека ќе биде, и секогаш трае подолго. Затоа, испланирајте го тоа “.

14. Знајте ги своите цели
Рајан Алис, ко-основач на iContact, истакна дека посегнувањето по успех секој ден гарантира дека работите за тоа. Поставете цели и работете на нив секој ден.

15. Учете од грешките
Многу претприемачи посочуваат на грешки како нивниот најдобар учител. Кога учите од вашите грешки, се приближувате кон успехот – иако првично не успеавте.

16. Знајте го вашиот клиент
Дејв Томас, основачот на Wendy’s, го наведе познавањето на вашиот клиент како еден од неговите три клучеви за успех. Знајте ги оние на коишто им служите подобро од кој било друг и ќе можете да ги испорачате потребните решенија.

17. Учите од поплаките
Бил Гејтс еднаш рече дека вашите најнезадоволни клиенти се вашиот најголем извор на учење. Нека несреќните клиенти ве учат каде се дупките во вашата услуга.

18. Прашајте за придонесот на клиентите
Претпоставка за тоа што клиентите сакаат или им треба никогаш нема да доведат до успех. Мора да ги прашате директно, а потоа внимателно да ги слушате тие што велат.

19. Разберете ја вашата индустрија
Тони Хсие, основачот на Zappos, еднаш рече: „Не играјте игри што не ги разбирате, дури и ако видите дека има многу други луѓе што прават пари од нив“. Навистина разбирањето на вашата индустрија е клучно за да имате успех.

20. Понудете повеќе од очекуваното
Лери Пејџ ги охрабрува претприемачите да понудат повеќе од она што го очекуваат клиентите. Тоа е одличен начин да бидете забележани во вашата индустрија и да градите чувство на лојалност.

Да се биде успешен претприемач бара многу работа, многу визија и многу упорност. Овие 20 совети, од претприемачи кои веќе пронашле успех, ќе ви помогнат полесно да се движите по патот.