Доколку сте лубител на кафе, овие интересни факти ќе го направат вашиот омилен пијалок уште попријатен. За повеќе од нас, кафето

Доколку сте лубител на кафе, овие интересни факти ќе го направат вашиот омилен пијалок уште попријатен. За повеќе од нас, кафето претставува нашата омилена причина за да се разбудиме наутро.
Нашиот ден не може официјално да започне сè додека не го испиеме првото кафе. Кафето е одлична индустрија во која придонесуваат луѓето ширум светот.

Што е со овој пијалок што нè тера да оживееме и да се соочиме денот? Дали е тоа само кофеинот или има други својства што го прават овој пијалок уникатен?

Еспресо, Капучино, Декаф. Без оглед на вашиот омилен вкус, никој не може да му одолее на денот без овој магичен пијалок.

Кафето има широка и живописна историја, токму поради тоа подолу наведовме 17 интересни факти за кафе што веројатно не сте ги знаеле:

 1. Кафето постои веќе 11 века.
 2. Кај младите, кафето останува во крвта 10 пати подолго отколку кај возрасно лице. Затоа бремените жени консумираат умерено количество кафе на ден.
 3. Населението на Финска пие најмногу кафе во светот.
 4. Кафето е втора најпродавана стока во светот.
 5. Кафето било откриено од козар.
 6. Повеќето кафе се произведуваа во Бразил. Бразил произведува 40% од кафето во светот.
 7. Студиите покажаа дека пиењето кафе може да го намали ризикот од депресија. Студијата на Харвард открила дека жените кои пиеле 4 или повеќе чаши кафе на ден имаше 20% помал ризик од депресија.
 8. Студиите покажаа дека консумирањето кафе го намалува ризикот од Алцхајмерова болест, Паркинсон, срцеви заболувања и дијабетес тип 2.
 9. 1/3 од вода од чешма во Северна Америка се користи за создавање кафе.
 10. Водата е единствениот пијалок што е повеќе познат од кафето.
 11. Вистинските конзумирачи на кафе консумираат 3 шолји кафе на ден.
 12. Потребни се 100 зрна кафе за да се направи 1 шолја кафе.
 13. Потребни се 3-4 години за да созрее кафе дрво.
 14. 2 милијарди шолји кафе се консумираат ширум светот секој ден.
 15. 1 шолја кафе во просек содржи 100 мг кофеин.
 16. 65% кафе се конзумира во текот на утрото.
 17. Кафе индустријата има вработено 25 милиони луѓе ширум светот.