Фокусот на Women in Construction Week e да се подигне свеста за можностите што им се достапни на жените во градежната индустрија и да се нагласи растечката улога на жените во индустријата.

Фокусот на Women in Construction Week e да се подигне свеста за можностите што им се достапни на жените во градежната индустрија и да се нагласи растечката улога на жените во индустријата. Токму поради оваа причина Еуровиа ДООЕЛ за прв пат оваа година ја посветува првата недела од март за истакнување на растечката улога на жените во градежната индустријата. На оваа тема зборува Радмила Б.Михајловска, која ги сподели нејзините искуства и согледувања во текот на годините. Радмила е Менаџер на проекти во Еуровиа, и во текот на нејзината 12-годишна успешната кариера, управуваше со проекти за реномирани компании.

Дали градежната индустрија секогаш Ве интересирала?

Можам да кажам дека уште како многу мала сакав многу да цртам. Отсекогаш сум била дете кое создавала нешто и размислувалa надвор од кутијата. Во градинката имавме многу начини на којшто можеше да го поминуваме слободното време, но јас секогаш одбирав да цртам.

Подоцна, кога започнав со универзитетски студии, сфатив дека квалитетите што ги имав во геометријата, слободниот цртеж/сликарство. Сега кога сум веќе дел од тоа, сфатив дека се вклопува подобро отколку што некогаш очекував. Можам да создадам работи и да дојдам до нови идеи се со цел да направам позитивни промени.

Што мислите, како можешто повеќе жени да се охрабрат да работат во градежништво?

Според мене, треба да има повеќе информации за можностите и достапните кариери во рамките на градежната трговија. Секторот дефинитивно е сè уште доминиран од мажи и би сакала да видам дека оваа индустрија станува се повеќе и повеќе застапена од жени. Сите можеме да учиме едни од други, затоа би ги охрабрил локалните училишта и универзитети да им ги покажат на жените придобивките од работењето во градежната индустрија, организирајќи им на младите луѓе да ги слушнат искуствата на жените кои го избрале овој пат во кариерата.

Дали Еуровиа има влијание врз вашата кариера?

Еуровиа отсекогаш имала силно влијание и поддршка во процесот на исполнување на моите соништа – за кои јас сум многу благодарна! Јас не би била таму каде што сум ако не беа можностите за учење и можноста за работно искуство што ми беа дадени од страна на Еуровиа.

Што Ве исполнува во вашата работа?

Она што ме прави гордa е крајот на проект кој напорно го работам. Не е секој ден баш и лесен, секогаш има многу проблеми, но секогаш е нешто што можете да го решиме. Потоа, на крајот, ќе видите нешто во што сте дел, што го создадел вашиот тим.

Навистина е убаво чуствотото кога ќе ги забележите вашите проекти во градот.

Дали би им препорачале на другите жени да го следат вашиот пат во кариерата?

Дефинитивно, можностите и напредувањето во кариерата во градежништвото се бесконечни и секогаш се развиваат – постои огромно задоволство од нас што можеме да го имаме ова како одржлива опција за кариера. Како и секоја друга кариера, треба да се фокусирате и да работите напорно за да можете да ги соберете придобивките.

Кариерата во архитектурата може да биде многу корисна. Има толку широк спектар на проекти во кои можете да се вклучите. Јас би ги охрабрил жените да стекнат што е можно повеќе искуство во пракса, за да можат да откријат каде се вклопуваат нивните вештини и нивото на интерес.

Каде би сакале да ја видите индустријата после пет години?

Ние сме креативна сила и треба да ги движиме промените и иновациите во нашиот сектор. За пет години, би сакал да видам архитект вклучен во сите градежни проекти, но за да се случи тоа, индустријата треба да биде порелевантна за крајниот корисник, слушајќи и прилагодувајќи ги своите услуги за да стане нешто што луѓето го сакаат, наместо да остане заглавена во минатото, обезбедувајќи ја истата стара услуга што ја имаат секогаш.

Градежната индустрија е индустрија во која доминираат мажите. Како можеме да ја надминеме оваа бариера?

Имаме огромен проблем со привлекување, а потоа и задржување на женскиот пол во оваа индустрија, и тоа е нашиот најголем недостаток. Нема доволно жени кои напредуваат во лидерски улоги, бидејќи едноставно нема доволно жени заинтересирани да останат во градежништвото. Архитектурата е креативна професија која бара големо внимание на деталите и длабоко познавање на градежништвото.

Мислам дека потребно е жените да бидат повеќе охрабрени поготово уште од помлада возраст, доколку ги интересира за дизајн и архитектура, тогаш да бидат поддржувани од страна на нивните родители, нивните браќа и сестри и нивните наставници.

https://youtu.be/5c3XhaOsSM4