Деновиве сè повеќе луѓе работат од дома. По ширењето на „Ковид-19“, компаниите ширум светот пронајдоа решение за непречено работење. Некои од вработени ќе работат од дома за прв пат, што значи потребно е да разберат како да останат

Деновиве сè повеќе луѓе работат од дома. По ширењето на „Ковид-19“, компаниите ширум светот пронајдоа решение за непречено работење. Некои од вработени ќе работат од дома за прв пат, што значи потребно е да разберат како да останат фокусирани на задача во ново опкружување кое можеби ќе влијае на продуктивноста.
Но, постојат начини да се добијат посакуваните резултати со поставување на добар работен простор и овозможување начини за тоа како да разговарате со вашиот тим.

Да се биде ефикасен при работа од дома може да биде предизвик. Постои веројатност да бидете дефокусирани, но тоа не значи дека е невозможно да ја завршите работата онака како што треба. Постојат многу начини да се работи продуктивно од која било локација.

 1. Држете се според работно време
  Ова е првиот чекор до продуктивноста додека работите од дома. Многу примамливо е да си дадете целосна флексибилност во вашите почетоци, да правите паузи кога сакате и да ја завршите работата кога сакате. Кога си давате одредени часови на работа, вие одговарате пред себе и вашиот работодавец. Ја зголемува веројатноста дека ќе ги извршите сите ваши задачи, а на колегите ќе им биде полесно да ве контактираат доколку знаат кога ќе бидете достапни.
 2. Правете разлика помеѓу работното време и личното време
  Колку и да е важно да се работи кога велите дека ќе работете, исто толку се важни паузите што ги правите. Не го продолжувајте вашиот работен ден повеќе отколку што сте го планирале за да не ги надминете вашите овластувања. Одвојувањето на работното време и личното време ви помага да бидете продуктивни додека сте на работа, а го намалува стресот кога не работите.
 3. Планирајте го работниот тек
  Безбеден начин да ја задржите продуктивноста висока е правилно да го испланирате работниот ден. Пред да започнете со работа, проверете дали сте ги поставиле задачите на денот, колку време мислите дека ќе биде потребно за да се заврши сè, и што ќе направите ако имате дополнително време.
  Кога планирате, земете го предвид следново:
  • Прво извршете задачи со висок приоритет
  • Потешките задачи извршувајте ги кога имате повеќе енергија во текот на денот
  • Распоред на паузи во текот на денот
 4. Направете канцеларија во вашиот дом
  Може да биде примамливо да работите од кревет, но ова во никој случај не е продуктивно. Обидете се да работите во иста просторија секој ден, со биро и столчиња, да му кажете на мозокот дека е време за работа. На тој начин ќе бидете посигурни, повеќе трезвени и поорганизирани.
 5. Не се дозволени пријатели
  Да се биде ефикасен при работа од дома претставува предизвик, како што рековме погоре. Ова значи дека децата, миленичињата, партнерите или пријателите не се дозволени во вашата „канцеларија“. Замолете ги да не ви пречат додека работите за да бидете фокусирани.
 6. Инспирирајте се
  Голема предност за работа од дома е тоа што не ги одвлекува вниманието на колегите. Пуштете ги омилените песни со што поголем волумен ако ви помогне во продуктивноста. Или обидете се да слушате звукови на природата, инструментална музика или само отворете го прозорецот за да слушнете надворешни звуци.

Ако можете да ги совладате овие совети, ќе бидете одличен професионалец. Веројатно е дека ќе бидете попродуктивни отколку во канцеларијата.