Без оглед на тоа каква работа ја работите, каде ви е канцеларијата или како изгледа вашиот работен ден, постои едно нешто што ги поврзува скоро сите работните денови (или ноќни) рутини: кафе пауза.

The Smithsonian Magazine поставува дека “сé додека работиме, земаме одмори за да се дружиме и да го надополниме горивото”, но паузата за кафе дојде во средината на 20-тиот век, кога повеќето работни места беа обединети и “паузата за кафе” беше санкциониран како неопходен дел од осумчасовниот работен ден.

Во Австралија, се разбира, паузата за кафе која е зацртана во нашиот редовен работен ден ја комбинира со нашата културна опсесија со кафе.

Австралиските “самопрогласени снобови за кафе” додадоа посети на кафулиња и диспанзери само кофеини во дневните рутини.

Според студијата од 2015 година, 63,3 проценти од Мелбурнците прават барем една посета месечно во кафуле, додека во Хобарт е 62,7 отсто, а во Сиднеј 61 отсто.

Значи сме зависници од грав, и практично сме санкционирани да го пиеме на работа за време на нашите мандатни времиња … но што ако навистина не сакате кафе?

Lauren 28-годишен дипломиран правник којa работи во Мелбурн КБР, и не пие кафе. И покрај тоа што има многу алтернативни опции од кои таа може да избере и ако таа патува до најблиското кафуле, смета дека тоа не влијае на нејзиниот социјален статус во канцеларијата.

“Ми недостига малку, мислам”, вели Лорен, “бидејќи секој знае дека не пијам кафе. Никој не ме прашува за утринското кафе. И ако некој оди попладне за да добие пијалаци за партнерите, тие не ме прашуваат, и ми недостига и тогаш. “

Лорен се чувствува малку изолирана од нејзината невкусност за кафе, особено во нејзиниот брз закон на работното место, каде што кофеинската зависност е доста предуслов за опстанок. Коридорите на стаклото во зградата на законот не се разликуваат од одделот за вонредни зафати каде што работи Хари, 33-годишен жител и зависник од кофеин кој само се исповеда.

“Тешко е да се биде лекар и да не ми се допаѓа кафето”, признава Хари, “бидејќи ние работиме на такви различни распореди за просечниот човек. Тоа не е само 9-5, ние работиме рано наутро и преку ноќ. Времето со кафе може да ви помогне да ви даде поттик или да ви даде малку пауза ако ви треба.

“Плус, знаете, паузирање за брзо кафе беше како да ги запознавам другите луѓе со вработените кога првпат почнав овде. Без тоа мислам дека би можел да бидам осамен за да почнам со тоа! “

Како што тврди Forbes Magazine, каде што повеќето канцеларии во средината на векот може да користат алкохолни ручеци за да предизвикаат некои социјални врски, сега кофеинот е број еден вид на социјално подмачкување на работното место.

Всушност, постои психолошки доказ дека, како што Alex Pentland го става во својата студија за продуктивност, “помалку мемори, повеќе паузи за кафе” ја зголемува продуктивноста преку социјализација и соработка помеѓу членовите на персоналот.

“Ние сме сите општествени животни, а нашата поврзаност со другите на локално ниво – нашето племе – е од витално значење”, вели Pentland. “Со зголемена кохезија, најверојатно, се зголемува нештата како што се споделени премолчено знаење, споделени ставови и работни навики и социјална поддршка”.

Во суштина: повеќе време поминато заедно да се пие кафе на работа значи подобри социјални врски со колегите и поголема продуктивност со посилни резултати.

Значи, следниот пат кога ќе помислите на олеснување на Java, само запомни се како може да помогне во зајакнувањето на работата во канцеларијата.