Еспресо претставува најчесто конзумирано кафе во Австралија, но сепак многу недоразбирања го опкружуваат овој вид на кафе. Додека некои луѓе ги знаат

Еспресо претставува најчесто конзумирано  кафе во Австралија, но сепак многу недоразбирања го опкружуваат овој вид на кафе. Додека некои луѓе ги знаат само  основите – тоа е силен, ароматичен и е основа за повеќето пијалоци за кафе, поголемиот дел од луѓето кои конзумираат кафе не знаат многу повеќе.

Значи, што точно е ЕСПРЕСО?

Едноставно кажано, еспресото е концентрирано кафе. Се прави со притисок на вода преку ситно мелено кафе при силен притисок. Кафе за кое знаеме дека има силена моќ и се служи исклучително жешко, со пенлива крема и вкус кој се заджува и по првата голтка.

Тоа е најсилниот вид на сварено кафе, со најголема содржина на кофеин. Сепак, големината на сервирање на еспресо во споредба со другите видови на сварено кафе е значително помала. Содржината на кофеин во една порција обично е помалку од другите методи. Една од клучните разлики помеѓу еспресото и другите методи на подготовка е времето што е потребно за производство на пијалак. Генерално, на еспресо му се потребни околу 30 секунди за да се подготви, додека другите методи можат да траат од 2 до 5 минути.

Дали еспресото е добро за вашето здравје?

Ако сте меѓу оние кои не одат никаде бев нивниот утрински кофеин, немојте да се чуствувате виновни за тоа. Конзумирањето на кофеин може да има придобивки без да знаете за тоа.

Еспресо има антиоксиданти кои помагаат за подобрување на вашето здравје и зајакнување на вашиот имунолошки систем. Присуството на антиоксиданти помага во намалување на ризикот од развој на срцеви заболувања и цироза на црниот дроб.

Еспресо помага во подобрување на меморијата. Според истражувањето на неврологија од Универзитетот во Калифорнија, конзумирањето на две чаши еспресо може да го засили процесот на консолидација на меморијата. Ова доведува до подобрување на долгорочната меморија.  Две  чаши од еспресо може да согорат калории од околу 80 до 150 дневно. Овие се само неколку од многуте здравствени придобивки на кофеинот.

Еспресо го подобрува вниманието. Ова е најпопуларната придобивка од кафето. Со тоа што многу луѓе се потпираат на повеќе чаши кофеин за да останат будни е доказ. За нив, тоа може да ги подобри нивото на концентрација. Нивниот брз начин е да излезат од утринската дремка и да го започнат денот да се чувствуваат активни и будливи.

Правила за чување на еспресото

Истите правила се применуваат за чување на еспресо печено и мелено кафе како и сите други видови. Треба да го чувате на ладно и суво место, по можност во херметички сад. Што е најважно, не ставајте го во фрижидер или замрзнувач! Со чувањето на кафето во фрижидер или замрзнувач ќе ги изгубите сите убави вкусови.