Скопје, 19 март 2021 година – Денеска во просториите на Македонската берза АД Скопје, Еуровиа и стартап компанијата Киимо потпишаа договор за инвестирање со кој нашата компанија Еуровиа се обврза да биде т.н. водечки инвеститор во Киимо, со цел да обезбеди клучниот услов за започнување дополнителна кампања за прибирање финансиски средства од Kiimo преку глобалната иновативна платформа за групно финансирање Funder beam. Како што е познато, ексклузивен застапник во нашата земја на естонската платформа Funderbeam е Македонска берза АД Скопје. Преку оваа платформа македонските старт-ап имаат можност за пазарно финансирање во зависност од нивната иновативност и конкурентност, а домашните инвеститори имаат можност да инвестираат во деловни проекти во кои ќе препознаат добар потенцијал.

Ова е прв случај на класична корпоративна инвестиција на македонска компанија во македонски старт-ап.

Секоја кампања на Funder beam мора да има водечки инвеститор. Водечки инвеститор може да биде секое правно или физичко лице кое има добро познавање од бизнисот и економијата и формираше слика за инвестицискиот потенцијал на компанијата што ќе се обиде да собере средства преку Funder beam од други помали инвеститори во земјата и странство. Водечкиот инвеститор се вложува, што покажува доверба во позитивните изгледи на компанијата.

Водечки инвеститор во старт-ап компанијата Киимо, за потребите на нејзината претстојна кампања за финансиер бим е компанијата Евровиа. Во оваа прилика, г-дин Елмедин Адеми, извршен директор на Еуровиа изјави: „Како компанија која го заснова својот почеток на претприемништво и иновации, препознавме силна деловна можност во овој проект. Всушност, семејните вредности кои ги вградивме на самиот почеток во градежништвото, денес прераснаа во широк спектар на индустрии кои ја сочинуваат нашата Групација која силно расте во земјата и во регионот. Нашата стратешка цел е да бидеме вистинска инвестициска компанија, фокусирана на иновации, нови технологии и динамичен развој. „Затоа Еуровиа ќе го поддржи овој старт-ап, бидејќи споделуваме слични визии за тоа како можеме да го промениме светот на подобро“.

„Навистина ми е драго што една домашна компанија го препозна потенцијалот на македонски старт-ап. Иако Киимо веќе собра инвестиции во странство, нашиот следен потфат е да го започнеме оперативниот почеток од Македонија и Хрватска, за што подготвуваме многу изненадувања. Практично, со оваа инвестиција и кампања конечно ја ставаме во употреба технологијата која долго време ја развиваме и со која целосно ќе го промениме начинот на испорака на пратките во урбаните средини.“ Рече г-дин Давид Павловски, основач на Киимо.

Апликацијата Kiimo работи во сегментот на економијата на споделување и го демократизира методот на испорака со вклучување на сите луѓе во процесот на испорака.

Инвестицијата и почетокот на кампањата се поддржани од SEEUTechPark и поддржани од ФИТР чии претставници исто така присуствуваа на потпишувањето на договорот.

Македонската јавност и сите заинтересирани потенцијални инвеститори ќе бидат дополнително информирани за почетокот на кампањата на Kiimo преку платформата Funder beam.