Енергетската ефикасност стана водечко внимание во градежната индустрија. Иновации како што се напредни материјали за изолација, исто така наречени супер-изолациски пена – панелите се користат на генијални начини за решавање на предизвикот за енергетска ефикасност.

Наспроти ова, Центарот за истражување и развој на ЕУРОВИА разви Е-Технолошки изолациски систем што покажува најниска топлинска спроводливост од сите навредливи материјали на пазарот. „Создадовме нова изолација која не само што е термички супериорна, туку е и многу потенка, полесна, побезбедна и подобра во однос на намалувањето на емисиите од зградите“, вели Менаџерот за проект за иновации во Центарот за истражување и развој на ЕУРОВИА и координатор на проектот.

Ова е особено значајно бидејќи зградите во моментов се одговорни за 40% од глобалната потрошувачка на енергија и 36% од емисиите на СО2 во светот. „Со подобрување на енергетската ефикасност на зградите, можеме да ја намалиме вкупната потрошувачка на енергија за 5-6% благодарение на изолацијата на перформансите и помалите емисии на СО2 за околу 5%“,

Супериорна изолација во секој аспект.

Важно е дека новата технологија може да се примени и на новите згради и на постојните постари згради, било да е тоа во затворени простории, на отворено или на покривите. Технологијата е развиена со здружување на клучните засегнати страни во градежништвото.

Друга голема предност е што изолацијата зафаќа помалку простор отколку сегашните алтернативи на пазарот. „Ова значи дека theидовите на која било куќа или зграда можат да бидат потенки, заштедувајќи вреден внатрешен простор“,

На повеќе начини од еден, системот за изолација на Е-Техника ја надмина најнапредната состојба. Постигна супериорна топлинска спроводливост, подобрување на навредата за најмалку 30% и создавање на едно од најдобрите решенија за изолација на пазарот, во согласност со сите европски барања.

Ветувачки изгледи на пазарот